Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

2.1 Onze kijk op onderwijs

Samen bouwen aan de basis voor later

Op de Groen van Prinstererschool werken we samen met kinderen en ouders die actief meedenken en meewerken aan organisatorische en onderwijsinhoudelijke processen. Door te werken vanuit saamhorigheid, zorgen we voor binding en een veilige plek voor iedereen: een stevige basis om op te bouwen.

Elk kind dat we op school mogen begroeten en ontmoeten verschilt in aanleg en talent. Elk kind is uniek en bijzonder of het nu aanleg heeft voor rekenen, taal of creatief is.
Met elk kind bouwen we aan vertrouwen en een betekenisvolle manier van leren.
Het vertrouwen is de basis om elk kind vanuit de aanleg tot ontplooiing te brengen en ervoor te zorgen dat elk kind zich optimaal ontwikkelt.

Zo bieden we kinderen het fundament voor later. Kinderen zijn spontaan, jeugdig, speels eerlijk en soms naïef. Op onze school mogen ze onbevangen werken aan vaardigheden die ze nu en in de toekomst nodig hebben. Als school bieden we een goede basisondersteuning aan elk kind.

Christelijke grondslag

De Groen van Prinsterer is een christelijke basisschool. We baseren onze keuzes op normen en waarden uit de Bijbel. We gaan respectvol met elkaar om en werken aan saamhorigheid. De christelijke grondslag is verbonden met de pedagogische en didactische identiteit van de school. De focus ligt op het kind; we helpen hen leven te leren leven. Hierin staan respect, veiligheid en zelfstandigheid centraal. We leren
dagelijks op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. We bieden de kinderen een veilige plek waar ze zich welkom mogen voelen en waar ze samen met andere werken aan zelfstandigheid en saamhorigheid. Door op een betekenisvolle manier aandacht te geven aan zowel kennis als vaardigheden, kunnen kinderen zich als persoon ontwikkelen. Daarbij houden we rekening met verschillen, zodat kinderen naar vermogen kunnen presteren.

Onderwijs met zorg en aandacht

Op onze school krijgen de kinderen les in leerstofjaargroepen. Kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd zitten bij elkaar in de groep. In eerste instantie krijgen alle kinderen dezelfde basisleerstof aangeboden. In elke groep zitten kinderen die passende zorg nodig hebben, omdat de basisleerstof te moeilijk of juist te eenvoudig is. We spelen daar op in met de nieuwste onderwijsmethodes, onze manier van instructie geven en het gevoerde klassenmanagement.
We hanteren het principe: basiswerk - remediërend werk of meerwerk - keuzewerk. Vanzelfsprekend plannen we veel onderwijstijd in voor de zogenaamde ‘RTL vakken’, rekenen, taal en lezen. We vergroten de kansen van de kinderen door veel instructie- en verwerkingstijd voor deze vakken aan te bieden en waar nodig breiden we dit uit.
 

Ontwikkelen als persoon

Kinderen leven in een drukke en ingewikkelde maatschappij. Dat levert veel vragen en ook onduidelijkheid voor ze op. Om in zo’n wereld goed te kunnen functioneren, hebben kinderen gereedschap nodig. Wij denken als school dan aan het goed kunnen lezen, schrijven en rekenen, maar ook aan weten hoe de wereld in elkaar zit bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde. Kinderen moeten op de basisschool al flink veel leren en zich eigen maken, maar dat is slechts een deel van alles wat je nodig hebt om goed te kunnen leven.
Kunnen samenwerken, rekening houden met anderen, zelfstandig kunnen werken, voor je mening uit durven komen en het woord voeren, zijn ook belangrijke zaken in het onderwijs en de opvoeding. We besteden daar veel aandacht aan, want kinderen moeten zich als persoon kunnen ontwikkelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want elk kind is anders, vooral daar waar het gaat om gevoelens en beleving.

Media
  • regie