Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

2.3 Op school leer je....

Wat leren kinderen op school?

Kinderen leren heel veel op school. Naast de reguliere vakken leren ze samenwerken, gedrag, sociale vaardigheden en zelfstandig worden. Dit bieden we alle kinderen aan, passend bij hun leeftijd. Bij het aanbieden van leerstof werken we met methodes en houden we vanzelfsprekend rekening met de actualiteit. In ons schoolplan gaan we dieper in op de inhoudelijke kant van het basisonderwijs. Het schoolplan staat op onze website.

Kleutergroepen

In de kleutergroepen richten we ons vooral op het samen spelen en leren. Er valt zeker ook voor de allerjongsten al heel wat meer te leren. Leren gebeurt vooral door spelen. Kinderen worden spelenderwijs gevoelig gemaakt voor letters en woorden en getalbegrip. Doordat ze samen verhalen lezen, praten over letters en woorden, wordt de taalgevoeligheid bevorderd en de woordenschat vergroot. Dit gebeurt door veel
visueel materiaal te gebruiken. We volgen de ontwikkeling van kinderen door ze te observeren en dit systematisch te doen, zodat we weten wat een kind kan/beheerst en waar we hulp en begeleiding moeten bieden.
Overgang naar groep 2 en groep 3
Wettelijk gezien moeten kinderen in gemiddeld 8 jaar het basisonderwijs doorlopen. De kinderen die in de periode vanaf de zomervakantie t/m 31 december vier jaar worden en in groep 1 komen, stromen in het schooljaar erop in principe door naar groep 2.
Omdat het de jongste kleuters betreft en sommige kinderen om verschillende redenen (nog erg speels, achterstand op cognitief en/of sociaal emotioneel gebied) naar onze mening nog niet toe zijn aan groep 2, kan het voorkomen dat we verlenging van het verblijf in groep 1 voorstellen. Om te komen tot een weloverwogen beslissing maken we gebruik van het protocol ‘overgang en verlenging groep 1, 2 en 3’. Leerlingen die naar groep 3 gaan worden beoordeeld op hun cognitieve ontwikkeling, motivatie, werk- houding, taakgerichtheid en sociaal emotionele ontwikkeling. In de meeste gevallen verloopt de overgang heel natuurlijk en zonder problemen. Soms kan er gekozen worden voor verlenging van groep 2. Ook in deze gevallen maken we gebruik van het protocol ‘overgang en verlenging groep 1, 2 en 3’. Gemaakte observaties (vanuit BOSOS), toetsresultaten en ingevulde zorgformulieren die mede hebben bijgedragen aan ons voorstel bespreken we tijdig met ouders.

Groep 3 t/m 8

In de groepen 3 en 4 staat het leren van de basisvaardigheden lezen, rekenen en schrijven centraal. Als de basis in groep 3 en 4 goed wordt gelegd, hebben de kinderen daar veel baat bij in de andere leerjaren. Wij hanteren de methode Veilig Leren Lezen in groep 3.

Vanaf groep 4 werken wij met de methodes, die in ook in de groepen 5 t/m 8 gehanteerd worden. Op taalgebied werken we met de methode Staal. De methode doet precies wat de naam belooft: het maakt kinderen sterk in taal en spelling. Het behalen van goede resultaten en het toepassen van taal in verschillende situaties staat centraal. De kinderen vergaren eerst kennis, die ze vervolgens in een presentatie of publicatie toepassen. Zo wordt er écht iets met hun tekst gedaan. Staal is heel motiverend.
De vele filmpjes, verrassende thema’s, teksten en bronnen komen uit het echte leven en zijn daardoor heel herkenbaar. Door die realistische context vergeten de kinderen bijna dat ze gedegen taalonderwijs krijgen. Voor voortgezet technisch lezen maken we in groep 3 t/m 8 gebruik van de methode Timboektoe, een compleet nieuwe methode, die een schat aan middelen aanreikt voor optimaal leesonderwijs. Leerkrachten werken er bijzonder prettig mee en leerlingen boeken betere resultaten.

Rekenen wordt door de hele school aangeboden met de moderne methode Pluspunt. We rekenen met de digitale versie van Pluspunt. Elk kind heeft hiervoor een eigen iPad. In Pluspunt zijn de oefenvormen heel speels en gevarieerd. Dat motiveert kinderen.Tegelijkertijd is Pluspunt een heel duidelijke methode die kinderen leert rekenen via een zorgvuldige, stapsgewijze opbouw van de lesstof met veel oefening en herhaling. De methode differentieert op drie niveaus. Kinderen leren rekenen op het niveau van één, twee of drie sterren.

Vaardigheden voor de 21ste eeuw

Jonge kinderen groeien op in een digitale wereld. Ze groeien op met telefoons, tablets en computers om te communiceren, te leren en te creëren. In de toekomst zullen de mogelijkheden van de digitale wereld toenemen. Technologie heeft de manier waarop we werken en leven enorm veranderd. Nieuw werk en bijbehorende functies ontstaan en daardoor ook andere competenties; de zogenoemde 21st century skills (vaardigheden voor de 21ste eeuw).
Onze school speelt op deze ontwikkelingen in en bereidt leerlingen optimaal voor op die toekomst. In 2013 zijn we daarom begonnen met de invoering van iPads. Zo geven we de leerlingen de mogelijkheid hun talenten en vaardigheden voor hun toekomst optimaal te ontwikkelen. Het gebruik van de iPad biedt veel voordelen:
Leerlingen motiveren om zelf te leren, dat is de grootste uitdaging in het onderwijs. De iPad stimuleert kinderen actief mee te doen in de les.
Met de iPad wordt een leersituatie gecreëerd waarbij leerlingen op een motiverende manier leren met apps en methodes en waarbij de didactiek wordt afgestemd op die leersituatie. Zo leren kinderen efficiënt en op maat en worden de leerprestaties verhoogd.
Er zijn al heel veel educatieve apps die we goed kunnen inzetten. Steeds meer methodes worden digitaal aangeboden en we verwachten dan ook dat we in de toekomst steeds meer ‘oude’ methodes voor verschillende vakgebieden kunnen vervangen door apps.
Media
  • ipad